۱۳۹۲ شهریور ۷, پنجشنبه

چند توصیه به پدران و مادران

شماره 139/ پنجشنبه 7 سنبله 1392/ 29 اگست 2013

چگونه با نوجوانان صحبت کنیم؟


مقدمه

نوجوانی یکی از مراحل حساس زندگی است. والدین با گفتارها و رفتارهای سنجیده می‌توانند به نوجوان در گذر از این مرحله به جوانی کمک کنند. گاهی برخی از والدین ناآگاهانه با رفتارها و صحبت‌های نسنجیده باعث مشکلات زیادی برای نوجوان می‌شوند که در سراسر زندگی او تاثیرات منفی خود را نشان می‌دهد. چرا فرزند ۱۲-۱۰ ساله شما که عادت به صحبت کردن داشت، طی سالهای اخیر کم حرف شده است؟ این سؤال ذهن بسیاری از والدین را به خود اختصاص می‌دهد.

نیاز به تنهایی

بنا بر دلایل بسیاری ، فرزندان در اوایل نوجوانی ساکت می‌شوند. با ورود نوجوان به بزرگسالی نیاز او به تنهایی افزایش می‌یابد. نوجوان از تغییرات جسمی و عاطفی احساس شرم و ناامنی می‌کند. افکار و احساسات متغیر دارد و گاهی در خود فرو می‌رود. از طرفی نوجوان احساس می‌کند که از مهارت کافی برای صحبت کردن برخوردار نیست. او احساس می‌کند که بزرگسالان مهارت کافی در برقراری ارتباط و گفت‌وگو دارند.

آنان به موقع و به جا صحبت می‌کنند. در حالی که نوجوان احساس می‌کند چنین مهارتی ندارد، پس کمتر صحبت می‌کند. او اعتماد به نفس کافی برای صحبت کردن و ابراز عقیده ندارد. ارتباط مؤثر عامل مهم روابط خوب خانوادگی است. نوجوانی که به راحتی با والدین صحبت نمی‌کند، نمی‌تواند نیازهایش را مطرح کند. فقط با ارتباط خوب و مؤثر می‌توانید به نوجوان توجه کنید و حامی او باشید. در غیر این صورت نوجوان با شما صمیمی نمی‌شود و حرف‌های دلش را نمی‌گوید.

چرا ما به ارتباط نیاز داریم؟

همه ما حتی اگر کلامی بر زبان نیاوریم، همیشه ارتباط برقرار می‌کنیم. با علایم غیرکلامی از طریق نحوه ایستادن، راه رفتن و طرز نگاه کردن می‌توان ارتباط برقرار کرد. والدین حتی اگر صحبت نکنند، همیشه با فرزندان ارتباط برقرار می‌کنند. والدین باید همیشه با فرزندان صحبت کنند. اگر آنان از آن طفره می‌روند، می‌توانید با روش‌های مختلف او را تشویق کنید.

چگونه می‌توان نوجوان را به صحبت کردن تشویق کرد؟

■به حرف‌های نوجوان گوش کنید. بسیاری از نوجوانان شاکی هستند که والدین به حرف آنان گوش نمی‌کنند. ارتباط مانند خیابان دوطرفه است. اگر می‌خواهید نوجوان به حرف شما گوش کند، با دقت شنوای حرف‌هایش باشید.

■برای نظر نوجوان احترام قائل شوید. در برخی موضوعات نظر فرزندان را بپرسید. گاهی نظر آنان با ارزش است. این امر به نوجوان کمک می‌کند که در مورد مسائل مختلف فکر کند و از طرفی اعتماد به نفس او افزایش می‌یابد.

■با رفتار و گفتار مثبت سرمشق و الگوی فرزندان باشید. اگر با همسر و فرزندان رفتار خوبی داشته باشید، نوجوان می‌کوشد رفتار شما را سرمشق خود قرار دهد.

■انعطاف پذیر باشید. به موضوعات مورد علاقه نوجوان توجه کنید. علایق و خواسته‌های نوجوان با ما فرق دارد. همانطوری که ما نوجوان بودیم، خواسته‌های ما با والدین متفاوت بود. خود را جای او بگذارید و مسائل را از دید او ببینید.

چه رفتارهای منفی را باید کنار گذاشت؟

■توهین نکنید. نوجوانان مانند همه دوست ندارند تحقیر شوند. هر چه بیشتر به نوجوان توهین کنید، بیشتر از شما فاصله می‌گیرد و رفتارش بدتر می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد نوجوانانی که مورد تحقیر و توهین والدین هستند، در زندگی فردی و اجتماعی در مقایسه با دیگران موفقیت کمتری دارند.

■نظرات خود را به فرزندان تحمیل نکنید. هرگز فرزندتان به زور و اجبار نظرتان را نمی‌پذیرد. تحمیل نظر باعث جبهه‌گیری فرزندان می‌شود.

■پیش داوری نکنید. ابتدا با دقت به حرف‌های فرزند گوش کنید، سپس نتیجه‌گیری و داوری کنید. اگر جوان والدینش را روشنفکر نداند، حرف آنان را گوش نمی‌کند.

چه رفتارهای مثبتی را باید انجام داد؟

■زمانی که فرزندتان آمادگی دارد با او صحبت کنید. بزرگ‌ترین اشتباه را زمانی مرتکب می‌شوید که فرزندتان خود را برای رفتن به میهمانی دوستش آماده می‌کند و به او می‌گویید می‌خواهم با تو صحبت کنم. هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. اگر زمانی که فرزندتان حوصله و وقت کافی دارد با او صحبت کنید، بهتر نتیجه می‌گیرید.

■وقتی را فقط برای نوجوان اختصاص دهید. گاهی تنها ، بدون حضور سایر اعضای خانواده با نوجوان به پارک ، سینما ، قهوه خانه سنتی ، رستوران یا نمایشگاه نقاشی بروید.

■در مورد رویدادهای روزانه و مسائل مختلف زندگی تان با نوجوان صحبت کنید. تا زمانی که احساس می‌کنید که نوجوان مشتاق شنیدن صحبت‌های شماست، موضوعات مختلف و رویدادهای زندگی‌تان را برای او مطرح کنید. فرزندان در نوجوانی کمتر از کودکی به والدین توجه دارند.

■سؤالات باز بپرسید از پرسیدن سؤالاتی که جواب آن بله یا خیر است، خودداری کنید. به جای آن که بپرسید: امروز خوب بود؟ بپرسید: کلاس موسیقی چه طور بود؟

■نظر نوجوان را بی‌ارزش و مسخره ندانید. شاید نوجوان حرفی بزند که به نظر ما احمقانه و کودکانه است. اگر این امر را مستقیما به او بگوییم، ناراحت می‌شود و کمتر صحبت می‌کند. در برخی موارد که نظر او را قبول ندارید، آن را مطرح نکنید، زیرا نوجوان در این مقطع به تایید نیاز دارد.

■در گفت‌وگو با نوجوان به او احترام بگذارید. همانطوری که به دوستان و آشنایان بزرگسال احترام می‌گذارید، با نوجوان رفتار کنید. این امر به نوجوان کمک می‌کند احساس ارزش نماید.

■غر نزنید. اگر به نوجوان بگویید:همیشه اتاقت نامرتب است، از دستت خسته شدم.،  چه قدر شلخته‌ای، کی درست می‌شوی؟ او جبهه می‌گیرد و رفتارش را تغییر نمی‌دهد.

■با فرزندتان به توافق برسید. وقتی با فرزندتان اختلاف نظر دارید و نظرتان را به او تحمیل می‌کنید، او ناراحت و عصبی می‌شود. بهتر است با صحبت کردن به دنبال راه حل بهتری باشید. این امر مصالحه خوانده می‌شود. برای مثال اگر به فرزندتان بگویید باید امشب اتاقت را تمیز کنی، هیچ عذری را هم نمی‌پذیرم. او جبهه می‌گیرد و می‌گوید: به هیچ وجه نمی‌توانم، می‌خواهم به خانه دوستم بروم. بهتر است بگویید: من از وضعیت اتاقت خیلی ناراحتم، عزیزم، کی آن را تمیز می‌کنی؟

■شنونده فعال باشید. گوش کردن به صحبت‌های نوجوان پیش از صحبت کردن اهمیت دارد. زیرا نوجوان احساس می‌کند او را درک می‌کنید. بکوشید حداقل روزی ۲۰ دقیقه شنونده صحبت‌های او باشید. با روی باز روبه روی او بنشینید، در چشم‌هایش نگاه کنید و صحبت‌هایش را تکرار کنید. برای مثال، فرزندتان می‌گوید: من، امروز تکالیف زیادی دارم.

در جواب بگویید: پس امروز بسیار سرت بیر و بار است؟ او می‌گوید: امروز معلمم جلوی همه دانش‌آموزان با من دعوا کرد. در جواب بگویید: پس امروز از این که معلمت باهات دعوا کرد، ناراحت شدی؟ گوش کردن فعالانه چیزی فراتر از کلمات است. شما غم ، شادی ، رنجش یا ناراحتی فرزندتان را باید از پس کلمات و تعابیر او با تمام وجود حس کنید تا بتوانید خود را در موقعیت او قرار دهید.

■همیشه فرزندتان را نصیحت نکنید. گرچه نصایح شما به نفع نوجوانان است، ولی آنان در این مقطع کمتر مایل به شنیدن آن هستند. توجه به نوجوان از اهمیت خاصی برخوردار است. ساکت باشید، به او فرصت دهید صحبت کند. با عجله حرفش را قطع نکنید و نظرتان را نگویید.

■از موقعیت‌های غیررسمی برای برقراری ارتباط استفاده کنید. با فرزندان شوخی کنید و به آنان امکان دهید در حد اعتدال با شما شوخی کنند و راحت باشند.

■خونسردی خود را حفظ کنید. اگر تحمل شنیدن حرف‌های نوجوان را ندارید، عصبانی نشوید. برای مثال اگر می‌گوید: دوست‌هایم سیگار می‌کشند. سریع عصبانی نشوید و نگویید: دیگر حق نداری با آنان دوست شوی. عصبانیت شما باعث می‌شود نوجوان بقیه حرف‌هایش را نزند و صحبت خاتمه یابد.

اگر باید با نوجوان در مورد موضوعات مهم نظیر سیگار کشیدن و... صحبت کنید، زمانی را انتخاب کنید که هر دو آرامش و آمادگی صحبت دارید. جملات تان را با من شروع کنید. برای مثال: من خیلی دوستت دارم و نگران می‌شوم وقتی می‌بینم با کسانی که سیگار می‌کشند، دوست می‌شوی. یا من نگران افت تحصیلی تو هستم، اخیرا  خوب درس نمی‌خوانی؟ نگرانی خود را با آرامش و خونسردی بیان کنید.Ÿ

منبع : رشد

۱۳۹۲ مرداد ۳۱, پنجشنبه

خواهران و برادران عزیز! آیا معنی نام های این کشور ها را میدانستید؟

شماره 138/پنجشنبه 31 اسد 1392/ 22 اگست 2013

نام کشورها بر گرفته از معانیی هستند که در دوره هایی معرف آن کشور از روی معنی بودند اما امروزه فقط به عنوان یک نام مطرح اند که اغلب تصور می شود معنی ندارند.

به گزارش جهان سایت ملایری‌ها معانی نام ۱۱۰ کشور را نوشته است:

آرژانتین: سرزمین نقره (اسپانیایی)؛

آفریقای جنوبی: سرزمین بدون سرما (آفتابی) جنوبی (لاتین، یونانی)؛

آفریقای مرکزی: سرزمین بدون سرما (آفتابی) مرکزی (لاتین،یونانی)؛

آلبانی: سرزمین کوهنشینان؛

آلمان: سرزمین همه مردان یا قوم ژرمن (فرانسوی-ژرمنی)؛

آنگولا: از واژه نگولا که لقب فرمانروایان محلی بود؛

اتریش: شاهنشاهی شرق (ژرمنی)؛

اتیوپی: سرزمین چهره سوختگان (یونانی)؛

اسپانیا: سرزمین خرگوش کوهی (فنیقی)؛

استرالیا: سرزمین جنوبی (از لاتین)؛

استونی: راه شرقی (ژرمنی)؛

اسکاتلند: سرزمین اسکات‌ها{در لاتین قوم گائل را گویند}(لاتین)؛

اکوادور: خط استوا (اسپانیایی)؛

الجزایر: جزیره‌ها(عربی)؛

السالوادور: رهایی بخش مقدس (اسپانیایی)؛

امارات متحده عربی: شاهزاده نشین‌های یکپارچه عربی (عربی)؛

اندونزی: مجمع الجزایر هند(فرانسوی)؛

انگلیس: سرزمین پیر استعمار (ژرمنی)؛

اوروگوئه: شرقی؛

اوکراین: منطقه مرزی (اسلاوی)؛

ایالات متحده امریکا: از نام آمریگو وسپوچی دریانورد ایتالیایی؛

ایرلند: سرزمین قوم ایر(انگلیسی)؛

ایسلند: سرزمین یخ (ایسلندی)؛

باهاما: دریای کم عمق یا ریشدارها(اسپانیایی)؛

بحرین: دو دریا (عربی)؛

برازیل: چوب قرمز؛

بریتانیا: سرزمین نقاشی شدگان (لاتین)؛

بلژیک: سرزمین قوم بلژ (از اقوام سلتی)، واژه بلژ احتمالاً معنی زهدان و کیسه می‌داده؛

بلیز: یا از نام دزدی دریایی به نام والاس یا از واژه‌ای بومی به معنای آب گل آلود؛

بنگلادش: ملت بنگال (بنگلادشی)؛

بوتان: تبتی تبار؛

 بوتسوانا: سرزمین قوم تسوانا؛

بورکینافاسو: سرزمین مردم درستکار (از زبان‌های موره –دیولا)؛

بولیوی: از نام سیمون بولیوار مبارز رهایی بخش آمریکای لاتین؛

پاراگوئه: این سوی رودخانه؛

پاناما: جای پر از ماهی (زبان کوئِوا)؛

پرتگال: بندر قوم گال (از اقوام سلتی) (لاتین)؛

پورتوریکو: بندر ثروتمند (اسپانیایی)؛

تانزانیا: این نام از همامیزی تانگانیگا(سرزمین دریاچه تانگا) + زنگبار است؛

تایلند: سرزمین قوم تای؛

ترکیه: سرزمین قوی‌ها (ترکی با پسوند عربی)؛

جامائیکا: سرزمین بهاران.

جیبوتی: شاید به پادری بافته از الیاف نخل می‌گفتند(زبان آفار)؛

چاد: دریاچه ( زبان بورنو)؛

چین: سرزمین مرکزی (چینی)؛

دانمارک: مرز قوم "دان”؛

دومینیکن: کشور دومینیک مقدس (اسپانیایی)؛

روسیه: کشور روشن ها، سپیدان (شاید از ریشه سکایی”راؤش”)؛

روسیه سفید (بلاروس): درخشنده (روس) سفید (روسی)؛

رومانی: سرزمین رومی‌ها؛

زلاند نو: زلاند جدید (زلاند نام یکی از ایالات هلند به معنای دریاست)؛

جاپان: سرزمین خورشید تابان (جاپانی)؛

ساحل عاج: ساحل عاج؛

سریلانکا: جزیره باشکوه (سنسکریت)؛

جزایر سلیمان: از نام حضرت سلیمان؛

سویدن: سرزمین قوم "سوی”؛

سوازیلند: سرزمین قوم سوازی؛

سوئیس: سرزمین مرداب؛

سودان: سیاهان (عربی)؛

سوریه: سرزمین آشور (سامی)؛

سیرالئون: کوه شیر؛

شیلی: پایان خشکی- برف (از زبان بومی آنجا)؛

صحرا: بیابان (عربی)؛

صربستان: سرزمین قوم صرب (یوگسلاوی: سرزمین اسلاو های جنوب)؛

عربستان سعودی: سرزمین بیابانگردان در تملک خاندان خوشبخت. واژه عرب به معنی گذرنده و بیابانگرد است، سعود یعنی خوشبخت؛

فرانسه: سرزمین قوم فرانک (از اقوام سلتی)؛

فلسطین: یکی از اسامی قدیم رود اردن.

فنلاند: سرزمین قوم "فن”؛

فیلیپین: از نام پادشاهی اسپانیایی به نام فیلیپ؛

قرقیزستان: سرزمین چهل قبیله (قرقیزی)؛

قزاقستان: سرزمین کوچگران (قزاقی)؛

کاستاریکا: ساحل غنی (اسپانیایی)؛

کانادا: دهکده (زبان سرخپوستی”ایروکوئی”)؛

کلمبیا: سرزمین کلمب (کریستف کلمب) (اسپانیایی)؛

کنیا: کوه سپیدی (زبان کیکویو)؛

کویت: دژ کوچک (هندی-عربی)؛

گرجستان: سرزمین کشاورزان (یونانی)؛

لبنان: سفید (عبری)؛

لهستان: سرزمین قوم "له”؛

لیبریا: سرزمین آزادی.

مجارستان: سرزمین قوم مجار (مجاری)؛

مراکش: مغرب؛

مصر: شهر – آبادی؛

مقدونیه: سرزمین کوه نشین‌ها، بلندنشین‌ها (یونانی)؛

مکسیکو: اسپانیای جدید (اسپانیایی)؛

موریتانی: سرزمین قوم مور (لاتین)؛

میکرونزی: مجمع الجزایر کوچک (فرانسوی)؛

ناروی: راه شمال؛

نیجر: سیاه (لاتین)؛

نیجریه: سرزمین سیاه (لاتین)؛

نیکاراگوئه: دریای نیکارائو (نام مردم آن منطقه) – آگوئه (اسپانیایی)؛

واتیکان: گرفته شده از نام تپه‌ای به نام واتیکان (اتروسکی)؛

ونزوئلا: ونیز کوچک؛

ویتنام: اقوام "ویت” جنوبی (ویتنامی)؛

ویلز: بیگانگان (ژرمنی)؛

هلند: سرزمین چوب (آلمانی)؛

هند: پر آب (فارسی باستان)؛

هندوراس: ژرفناها (اسپانیایی)؛

یمن: خوشبخت؛

یونان: سرزمین قوم "یون”Ÿ

     انترنت

۱۳۹۲ مرداد ۲۴, پنجشنبه

کدام خرگوش درست فکر میکند؟

شماره 137/پنجشنبه 24 اسد 1392/ 15 اگست 2013


باغچه ما

شماره 137/پنجشنبه 24 اسد 1392/ 15 اگست 2013

باغچه ما گل داده

ياسمن و سوسن و سنبل داده

***

مهمان باغچه ما شدند

شوپركا و زنبورا

***

چراغای باغچه ما

زالزالكها- انگورا

***

ازهمه رنگین گل ها مان

خيلي قشنگ اند گلا مان

       سعيد عسكري

رویا

شماره 137/پنجشنبه 24 اسد 1392/ 15 اگست 2013

میان این تصویر ها، تنها سه تصویر است که تکرار نشده است؛ آنها کدام اند؟

شماره 137/پنجشنبه 24 اسد 1392/ 15 اگست 2013

۱۳۹۲ مرداد ۱۵, سه‌شنبه

موش و پشك

شماره 136/ سه شنبه 15 اسد 1392/ 6 اگست 2013
موش و پشك دوست نمي شه
ها ها ها ها
يك رنگ و يك پوست نمي شه
هاها ها ها
موشك بي كار
مي گردد بي خار
خانه به خانه
شوخ خراب كار

در کشوری که دستان مردم از آرنج قات نمیشود و کار نمیکنند، اگر همۀ نعمات دنیا را هم به آن کشور جمع کنید در پایان پس از یکروز همه گرسته میمانند

شماره 136/ سه شنبه 15 اسد 1392/ 6 اگست 2013

فکاهیات

شماره 136/ سه شنبه 15 اسد 1392/ 6 اگست 2013
شنا
جهانگرد انگليسي در حال غرق شدن در آب بود و به زبان خودش فرياد مي كشيد و كمك مي خواست:
- هلپ مي ، هلپ مي، پليز هلپ مي!
مردي از آنجا رد مي شد گفت:
- بهتر نبود به جاي انگليسي شنا ياد مي گرفتي؟
***
مسواك
پسر:«مادر جان بيا دندانهاي مرا مسواك بزن!»
مادر:«من دندانهاي تورا مسواك بزنم؟»
پسر:«بله، آخر خودتان گفتيد كه آدم نبايد به مسواك ديگران دست بزند.من هم مسواكم را گم كرده ام.»
***
يك مشت
يا پنج مشت؟
قاضي رو به متهم كرد و پرسيد اين درست است كه شما فقط يك مشت به صورت اين مرد ضعيف زدند؟
متهم : بله
قاضي: پس چرا روي صورت او اثر پنج مشت ديده مي شود؟
متهم : ديدم او لاغر و ضعيف است، يك مشت را در پنج قسمت به او زدم!Ÿ

۱۳۹۲ مرداد ۱۰, پنجشنبه

گنجشک کوچک

شماره 135/ پنجشبه 10 اسد 1392/ 1 اگست 2013
درخت خانه ي ما
دوباره مودر آورد
نسيمي موي او را
نوازش كرد وبو كرد
***
نسيم مهربان گفت
چه موهاي تميزي
توبا اين موي زيبا
براي من عزيزي
***
يك گنجشك كوچك
پريد، آمد به سويش
تي تيك تيك تي تيك تيك
كمي نول زد به رويش
***
تي تيك تيك با نولش داد
به او هم بوسه هم ناز
جي جيك جيك و جي جيك جيك برايش خواند آواز
محمود پوروهاب

بابا نان داد

شماره 135/ پنجشبه 10 اسد 1392/ 1 اگست 2013

باز باران باران

شماره 135/ پنجشبه 10 اسد 1392/ 1 اگست 2013
قلمت را بردار
روی دفتر بنويس:
شعر باران باريد
باز شد جنگل خيس
***
دركتابت شعري است
شعر را خوب بخوان
وبگو در جنگل
باز باران  باران
***
آسمان چون دفتر
وزمين مثل كتاب
قلب اين چون جنگل
قلب آن چون مهتاب
***
بنشين بر لب جو
دفترت را واكن
روی هر صفحه آن
ماه را پيدا كن
***
و كتابت را هم
بازكن بر لب جو
ودر اين جنگل سبز
حرفي از لاله بگو
جعفر ابراهيمي (شاهد)